Käytiin sunnuntaina vähän muistelemassa miten ns. makkarajälkeä tehdään. Haastetta lisäsin kuvaamalla Pojun menoa, siis itse.... luvassa hiukka epätarkkaa ja vaappuvaa menoa

Alkuosaa ja loppuosaa

Jos nyt joku haluaa "fifinsä" kanssa tehdä jälkeä, niin tämän jäljen tein ihan Pojun odotellessa sidottuna vähän matkan päähän. "Makkara" jäljen ei ole pakko vanheta, eikä verijäljenkään heti alussa. Jäljen kypsyttelyt ja muut hifistelyt voi tehdä kunhan on päässyt alkuun. Jäljestys kannattaa aloittaa tekemällä ns. makkararuutua, eli tampataan neliö johon pudotellaan makupaloja koiran etsittäväksi.

Tein ensin n. 60 x 60 ruudun tallaamalla, laitoin siihen muutaman makupalan ja läksin kävelemään ruudusta pudottaen makupalan jokaisella askeleella (siis yhden jalan, esim. meikäläisen tapauksessa oikean jalan kantapään alle) kun nostan jalkani maasta. Aluksi voi tehdä noin 10 metrin suoran jäljen jonka päähän tampataan taas ruutu ja siihen sitten ihan reilusti makupalaa (vähintään tuplasti lähtöpaikan määrään verrattuna). Tästä ruudusta sitten loikataan pois niin pitkälle kuin kunkin kenguruvoima kantaa ja palataan koiran luo mutkan kautta kiertäen.

 Koira viedään aloitus ruudulle ja osoitetaan sille makupaloja. Alussa koiralle voi ruudun jälkeen kädellä näyttää minne suuntaan makupalojen reitti menee ja hokea itselle sopivaa kärkysanaa. "Etsi" on varmaan se yleisimmin käytetty... Koiran ei tarvitse syödä jokaista palasta, eli ei kutsuta takaisin jos huomataan ettei metrin matkalta lähtenyt yhtään makupalaa, seurataan vain, että koira pysyy kävellyllä reitillä (reitin voi merkitä erkkari nauhan pätkillä tai jollain muulla itselle sopivalla tavalla). Makupaloilla on kai (jos joku tietää paremmin niin kertokoon) tarkoitus saada jäljestyksestä riittävän hidasta, sen ilmeisen seikan lisäksi, että makupalaa hakiessaan koira oppii sivutuotteena miltä rikkoutunut maasto tuoksuu.

Tuulen suuntaa voisi ottaa jäljen teossa huomioon... tuon videolla olevan jäljen kanssa kävi niin, että ajattelin enemmän sen kuvaamista kuin tekemistä ja tulin pois tuulen yläpuolelta. Oma mokani näkyy Pojun suorituksessa... toisaalta se näyttää ihan aloittelijan menolta, mikä on varmaan tähän selostukseen paikallaan

Ensi viikolla koetan saada julkisuuteen metsässä tehdyn pikku pätkän jossa näkyy myös kulman meneminen... hiirikäsi on nyt sitä mieltä, että koneelta pois ja nappia naamaan.